Честита годишнина! Днес се навършват 5 години от както Великобритания проведе

...
Честита годишнина! Днес се навършват 5 години от както Великобритания проведе
Коментари Харесай

5 години след Брекзит, Европа е готова да приеме обратно британците

Честита годишнина! Днес се навършват 5 години от както Англия организира референдум, в който 51,9% гласоподаваха „ за “ напускането на Европейски Съюз.

Брекзит разтресе английската и европейската политика радикално и беше последван от години на тежки договаряния сред Брюксел и Лондон.

Накрая на 24 декември 2020 година беше реализирана договорка, която предотврати танцът на Кралството за сбогом да се трансформира в цялостна злополука.

Но Брекзит надалеч не е завършил, написа Euronews.

Започнал с разпри, по отношение на пристанищата и задържането на жители на Европейски Съюз, поради комплициране с визите, шест месеца по-късно Брюксел и Лондон още веднъж си разменят нападки във връзка с правата за лов на риба и Протокола за Северна Ирландия.

Пет години откакто Англия гласоподава да напусне Европейски Съюз, множеството европейци споделят, че биха ги приели назад.

Проучване на Euronews и Redfield & Wilton Strategies също е разкрило, че доста от тях с интерес следят по какъв начин се оправят британците отвън съюза, и биха взели поради и личното си овакантяване, в случай че на Кралството им се получи.

Проучването сочи, че болшинството от общо 1,500 респонденти във Франция, Германия, Италия и Испания биха дали своят вот да останат в Европейски Съюз. Повечето от тях считат, че той има удобен резултат върху страната им.

Единствено болшинството италианци настояват, че Кралството е направило верния избор за себе си.

Половината от тях считат, че в случай че след още 5 години стопанската система на Англия е в положително положение, също биха се замислили за овакантяване на съюза.

Изгледите за завръщане на британците в Европейски Съюз са много невероятни. Проучване на YouGov през март сочи към едвам 35% „ задоволително “ тяхно отношение към Европа, до момента в който 50% по-скоро сбръчкват чело. А изследване от месец по-рано е достигнало до извода, че въпреки 50% от тях в този момент да биха дали своят вот да останат, те са малко или доста раздвоени по въпроса с гмурването назад.

А от студените планини Шотландия спорадично на свой ред извиква „ Свобода! “. Но не с цялостно гърло – последните данни също сочат, че 53% от шотландците не желаят самостоятелност.

Биг Бен движи стрелки и отмерва часовете досега, в който ще разберем – груба неточност ли беше Брекзит или сполучлив опит и първото парче от едно постепенно, само че несъмнено домино.
Британците не могат да напущат Острова без жизненоважна причина
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР